Undersøgelse: Løbeøkonomi – iltforbrug eller energiforbrug?

LøbeøkonomiDenne artikel er en undersøgelse om løbeøkonomien. Hvad udtrykker løbeøkonomien bedst? Hvis du tror det er iltforbruget er du galt på den. Det er nemlig energiforbruger der udtrykker løbeøkonomien bedst. Ja faktisk viste undersøgelsen at iltforbruget ingen relation har til løbeøkonomien. Læs med her.

Formål og forsøgspersoner om løbeøkonomi

Formålet med denne undersøgelse om løbeøkonomi var at undersøge netop løbeøkonomien for 3 submaksimale hastigheder udtryk i iltomkostninger men også i de energiomkostninger der kræves for at dække et stykke arbejde. Med det menes, hvor meget energi der forbrændes. Har du ikke helt styr på udtrykkene, eller vil du blot suge mere viden om emnet, kan du starte med at læse om maksimal iltoptagelse. Eller du kan læse om anaerob kapacitet. Begge emner relaterer sig meget til dette forsøg om løbeøkonomi og er basisviden inden for løbetræning og andre udholdenhedssportsgrene.

De deltagende var alle sammen habile mandlige langdistanceløbere med følgende statistik:

 • 16 mandlige distanceløbere
 • Maksimal iltoptagelse (O2 max) på 66,5 +/- 5,6
 • Vægt: 67,9 +/- 7,3 kg
 • Højde: 177,6 +/- 7 cm
 • Alder: 24,6 +/- 5 år

Hypotesen for forsøget var at løbeøkonomien i form af energiomkostninger vil være mere følsomme for ændringer i hastighed end iltomkostninger. Denne hypotese blev testet ved at se på forskelle i forbindelse med substratudnyttelse (substrat: fedt, kulhydrat, protein, altså energikilde).

Selve forsøget gik ud på, at de 16 løbere løb på et motoriseret løbebånd i 5 min med en hældning på 0 % ved hastigheder svarende til 75 %, 85 % og 95 % af hastigheden for laktattærsklen. Mellem hver fase blev der hold 5 minutters pause. Iltoptagelsen blev målt via åbne kredsløbskalorimetrier.

Resultaterne for undersøgelse om løbeøkonomi

De gennemsnitlige iltomkostninger for de tre hastigheder blev målt til hhv.:

 • 75 % – 221 +/- 19
 • 85 % – 217 +/- 15
 • 95 % – 221 +/- 13

Ydermere blev de energiomkostninger for de tre hastigheder målt til hhv.:

 • 75 % – 1,05 +/- 0,09
 • 85 % – 1,07 +/- 0,08
 • 95 % – 1,11 +/- 0,07

Som resultatet antyder var der ingen forskel for iltforbruget mht. hastigheder (sikkerhed på ca. 93,5 %). Derimod var der forskel i energiforbruget. Disse viste tydeligvis at højere hastighed resulterede i øget energiforbrug (sikkerhed på mere end 99,9 %).

Konklusion om løbeøkonomi

Hvad kan vi så bruge denne undersøgelse om løbeøkonomi til? Jo, undersøgelsen illustrerer at løbeøkonomien er et udtryk for energiforbrug i og med at energiforbruget er mere følsomt over for ændringer i hastigheder. Derfor er energiomkostninger et bedre mål for løbeøkonomien end iltomkostningerne under løb for løbeøkonomien.

Konklusionen er altså, at løbeøkonomien udtrykkes bedst i form af energiforbrug og ikke i form af iltforbrug under løb

Dette er meget interessant. Mange får formodentlig og tror, at iltforbruget afspejler løbeøkonomien, men nu kan du altså videnskabeligt belæg for, at dette ikke er sandt. Det er derimod energiomkostningerne udtrykker løbeøkonomien – og det kan ikke slås fast nok gange!

Kilde: Human Performance Laboratory for kinesiologifakultetet på Calgary Universitet i Canada. Første gang udgivet I marts 2009

Share

Comments

 1. Rigtig spændende læsning.
  Det hænger meget godt sammen med tidligere forskning hvor man har sammenlignet med energi indtaget og udbytte effekten ved løb, de testede dog ikke så grundigt som det her forsøg.
   

 2. Det lyder meget spændende, hvad blev konkluderet?

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.