Den bedste træning til ultraløb!

Ikke alle kan nøjes med at løbe de legendariske 42195m, nogle vil absolut også ud at afprøve ultraløb – og det er ikke for tøsedrenge! I ultraløb taler vi om distancer af 100km, 200km, 300km osv. 100km ultraløb er faktisk blevet temmelig populært i Danmark blandt de lidt mere erfarne løbere, og så lyder det jo også ganske godt på cv’et.

 

Ultraløb kræver hovedsageligt mental disciplin, men selvfølgelig også udholdenhed. Chris Norre, en af Danmark mest kendte udøver af ultraløb, løber meget lange ture; træningsture, der er længere end marathondistancen. Den kendte græske mester i ultraløb, Kouros, trænede dog kun 80km ugentligt.

For mange er det største problem at kontrollere løbehastigheden under ultraløb. De fleste vil gerne løbe lidt hurtigere end kroppen kan holde til. Mænd forbrænder mindst energi ved 13 km/t, men den hastighed kan kroppen simpelthen ikke holde til under et ultraløb. Derfor er det ofte fornuftigere, at løbe lidt langsommere, hvis man kaster sig ud i et ultraløb.

ultramarathon

HVORDAN SKAL DER TRÆNES OP TIL ET ULTRALØB?

Det er meget vigtigt, at træningen tilrettelægges progredisivt, dvs. at antallet af kilometer øges langsomt fra uge til uge. Derudover bør du have mindst 1 og maks 2 lange løbeture om ugen, og her snakker vi maksimalt 20km. Når du træner til et ultraløb, går det ikke ud på at have en lang ugentlig træning på 50km, da det vil kræve meget lang restitution. Ved ultraløb skal du i stedet for holde dig til kortere træningspas, men mange af disse.

VÆSKEINDTAGELSE

En sidste ting, som er meget vigtigt ved ultraløb, er evnen til at kende sin krop. Erfaring har stor betydning indenfor ultraløb, da mange ting skal klares på erfaringen. Det er vigtigt at understrege, at du ikke bør prøve kræfter med nogen former for ultraløb, førend du har erfaring fra mindst et par marathonløb. Væskeindtagelse skal foregå forskelligt afhængigt af vejret, hvilket kan tage lang tid at lære. Læs om væskeindtagelse her: Væske under løb. Og lige et sidste råd: glem alt om væskebælter, de belaster mere end de gavner.

Held og lykke derude

Share

Comments

 1. Hej,

  Interessant lille artikel. Jeg bliver nødt til lige at stille et spørgsmål i forhold til din sidste kommentar mht. at droppe væskebæltet. Jeg er selv langdistanceløber (70 km/ugen pt) og føler at et væskebælte er uundværlig på de længere træningspas pga. de effekter som dehydrering har som også er beskrevet her på sitet. Hvad vil du så anbefale i stedet for et væskebælte  til lange træningspas?

 2. Hej Anders

  Mange tak for din kommentar.

  Når jeg skriver “Og lige et sidste råd: glem alt om væskebælter, de belaster mere end de gavner.” , tænker jeg på de mange motionister der bruger væskebælte på distancer allerede fra 10km, hvilket er fuldstændig nyttestløst (håber ikke jeg tramper på nogen).

  Løber du 100km, ville jeg dog heller ikke bruge væskebælte, da der somregel vil være væskeposter på ruten, der kan dække væskebehovet rigeligt. Ved ultraløb er det lidt forskelligt, men af de på motionsplan er der i hvert fald poster inden for hver 4. kilometer.

  Ulempen ved at bruge væskebælten er, at det er en pludselig ekstra belastning du får på kroppen. Jeg ved godt vi ikke snakker 10kg, men blog 500gram kan have stor betydning. Går der en måned hvor du tager 1 kg på, er det ikke den største ulempe, selvfølgelig mister du sekunder, men at tage væskebæltet på, kan koste mange sekunder.

  Jeg håber det var svar nok, ellers må du jo lige skrive igen.

 3. Hej igen,

  Tak for svaret. Så er vi enige. Ved arrangerede løb finder jeg det heller ikke en fordel at løbe med væskebælte men ville lige høre nærmere om hvor signifikant du mente den ekstra belastning ved at bære et væskebælte er. På lange træningspas har jeg dog ikke bedre alternativer.

 4. Hej igen Anders

  Hvor langt løber du på dine ture, hvor du har væskebælte med?

  70km/ugen, jeg vil tro du er oppe på 30-35km på de lange ture, ikke sandt? Det kunne du eventuelt tilpasse distance således at du havde en form for omdrejningspunkt. Først løber du tur1 på 10km, dernæst tur 2, som er forskellige fra tur1, men har et punkt hvor de rammer hinanden, og sidst en 3. tur eller måske også en fjerde tur. Så kan du have en vandpost ét sted.

  Har selv gjort det på den måde, og det har virket fint for mig.

 5. Hej Jens Jakob,

  Mine længste ture ligger på omkring 30 km lige nu og der medbringer jeg et væskebælte. Din ide lyder som en fin metode til at undgå et væskebælte men jeg har det bedst med at kunne løbe frit hvorhen jeg har lyst (holder min motivation oppe) og at kunne indtage væske i små mængder hele tiden. På den måde kan jeg holde væskebalancen i orden uden at få en skvulpende fornemmelse i maven.

  Desuden kan man vel også anskue væskebæltet som en positiv effekt idet man træner med en ekstra belastning i starten hvor man er frisk som aftager undervejs (fordi man tømmer dunkene). Blot en tanke :)

 6. Interessant at du ikke har nogen bestemt rute inden du går igang. Det er en meget afslappende måde at løbe på. Er man meget systematisk, kan det dog være et irritationsmoment ikke at kende den endelige rute.
  Det er sandt at ved at indtage lidt væske af gangen holder du en bedre balance, men så skal der gøres op, om det kan betale sig. Du bruger jo også energi på at indtage væske, og mister måske en lille smule rytme.
  Sandt sandt :) Du træner med større belastning.
  Dog er det ikke altid sagen, da belastningen er unaturlig.
  En anden tanke med væskebælte er, at man psykologisk burde føle sig lettere efterhånden som man nærmer sig mål, og i med at man bærer rundt på mindre og mindre væske :)

 7. Sådan er vi jo alle så forskellige :) Løbetræningen kan nok for mange blive monoton  og kedelig men ved at finde på ruten undervejs kan jeg holde motivationen oppe, elsker at løbe og tænke fx “hvor hurtigt kan jeg komme op ad den bakke?” og så bare give den gas osv.

  Tror konklusionen må være at der er fordele og ulemper ved alt og det handler mest om at finde ud af hvad der fungerer for en personligt :)

 8. Meget enig Anders. Det kan også være en stor motivationsfaktor at have væskebælte med, ligesom det kan være en motivationsfaktor at løbe med briller, eller lettere sko osv.

   

 9. どうしたの、良い 記事 Ultraløb – den optimale træning 約の、我々はすべて知っている理解メディアを認識することである データの幻想的なソース事実。
  プラダ バッグ http://www.nrcint.com/prada.html

 10. WayneSmal Seattle Sounders ReggieDal
  ImogenCra Italien FidelVent
  LateshaHa Real Madrid NumbersDo
  ImogeneBr Mexico RondaKays
  GradyCleg Seattle Sounders MorganMer
  DeanaHube Colombia JudecyAxo
  LeorasxWg Tjeck SadieDunk
  LeolaFenn Rumanien AjaDarnel
  NaomiJenk Turkiet FredKates
  AntonyMar Ryssland Madeleine
  JoyksRcho Osterrike BonnyConn
  BAOJuliv Chelsea BartTreas
  KatiaLedd Arsenal Stephaine
  JeromeHux Frankrike QLXVanita
  FlossieBa Polen JamilaNan

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.