Progression og motivation i løbeprogrammet er nøglen til succes!

motivation marathon løbetræningSynes du det er let at fuldføre og nyde din træning mens du øger distance eller intensitet? Hvis ja, ser det hele godt ud. Du laver positiv progression mod at nå dine mål. Godt arbejde. Men for nogle føles det som en kamp at gennemføre hvert eneste træningspas til trods for, at der kun gøres små fremskridt.


Det er meget normalt at der er dage hvor løb bare ikke er så nemt som det plejer. Mange faktorer spiller ind, men essensen er at du ikke har for mange af disse dage. Du kan nærmest forvente dig at opleve sådanne dage. Alle løbere har dårlige dage, dage hvor intet fungerer. Din positive mentale attitude skal gøre at du undgår de dårlige dage. Tag kampen op. Hvis du træner mod at gennemføre et maraton er det meget normalt at opleve en uge langt inde i træningsprogrammet hvor det føles som om man rammer en mur. Der skal du blot minde dig selv om, at det er en psykisk mur, og den skal overvindes. Det nytter ikke noget at give op.

Du skal først begynde at bekymre dig om din progression, når fremskridtene er meget små. Hav derfor altid nogle testløb op til dit hovedmål. Træner du op til marathon med et træningsprogram der strækker sig over 12 uger eksempelvis, bør du have 2-4 testløb undervejs. Helst af samme distance, eksempelvis 10km testløb. Et i uge 4, et i uge 8 og et inden programmet begyndes. Jeg ved godt at 10km test og marathontræning og forskellige, men du burde immervæk forbedre din 10km i løbet af 12 ugers marathontræning.

3 fif til træningen der kan pifte motivationen og progressionen op

En lille fif til dig, der er gået død i fremgangen, er at måle din hastighed i starten af dine løbeture. Løber du for hurtigt i starten af træningen? At lægge for hårdt ud, er faktisk en hyppig årsag til overtræning på længere sigt. Træningen bliver en negativ oplevelse der bare skal overstås og man løber derfor hurtigere og hurtigere i starten, men det medfører ene og alene at løbetræningen bliver endnu hårdere, og du opnår ikke den ønskede progression.

Et andet godt fif er at kontrollere din kost og restitution. Først kosten. Kosten kan have en stor indflydelse på din ydeevne, og det giver vel egentlig lidt sig selv. Spiser du ikke optimalt, løber du ikke optimalt. Derfor er det meget vigtigt at du sørger for, først og fremmest at spise/drikke noget protein og kulhydrat hurtigst muligt efter træning. Det nedsætter din restitutionstid. Vil du læse lidt mere om restitutionsmåltid efter træning, kan du læse artiklen om optankning efter løbetræning. Hvad angår restitutionstiden, skal du sikre dig at din krop er udhvilet. Jeg har skrevet en meget dybdegående artikel om netop restitution, opbygning af træningsprogrammer til løb og progression, som jeg anbefaler dig at læse. Restitution er trods alt noget af det vigtigste i et træningsprogram.

Mit sidste simple råd er at du skal opbygge mental styrke i din løbetræning. En genial ting for at opnå mental styrke kunne være at ligge sig i en dejlig seng inden en løbetur og forestille sig selv opnå ens mål. At gennemføre maratonet på 4 timer. Forestil dig at du løber over målstregen og dine 12 ugers hårde men gode træning er fuldført og du har nået din mål. Der er stort set ikke noget der overgår den følelse at opnå et stort mål. Du kan også forestille dig nogle urealistiske ting.

Til sidst kan jeg slutte af med at understreje af det ofte er de små ting der gør en stor forskel. Små simple ting, kan gøre store forskelle. Om du er eliteløber eller nybegynder, så er motivation og progression et must i et hvert træningsprogram til løb såvel som til alle andre sportsgrene. Ja selv i andre sammenhænge end sport.

Share

Comments

  1. Hej Julian

    Tak for din opmærksomhed. Fejlen er rettet, og der linkes nu til artikel om træningsplanlægning. Tak for hjælpen endnu en gang

    Dbh Jens Jakob

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.