Prøv barfodsløb og undgå slidgigt?

En hel ny genre er kommet på banan de seneste mange år. Barfodsløb. Barfodsløb går ud på at du dropper løbeskoene for at løbe på den naturlige måde og derved undgå alle de negative og unaturlige ting der er ved løbesko. Men er det nu også i virkeligheden så slemt at løbe i løbesko? Og er det overhovedet sundt at løbe i bare fødder?

Studier for at løb i løbesko giver slidgigt

Kliken af løbere der går ind for barfodsløb argumenterer for at man får slidgigt ved at løbe i løbesko.  Det har et studie faktisk vist: ”Løb i løbesko giver slidgigt”. Dette studie mener jeg dog ikke man kan bruge til at konkludere at løb i løbesko giver slidgigt. Studiets formål var ikke en gang at teste om løbesko gav slidgigt.

Studier imod at løb i løbesko giver slidgigt

Stort set alle løbere løber i løbesko. Der er selvfølgelig undtagelser. Men så kan man vel forvente at andelen af personer der har slidgigt som løber er større end andelen af personer der har slidgigt og ikke løber. Men sådan forholdet det sig ikke.

 1985: Et studie om ”løbetræning og slidgigt” konkluderede at der ingen sammenhæng er mellem moderat langdistanceløb og udvikling af slidgigt. Der var heller ingen sammenhæng mellem hvor lang tid man har løbet (i år) og slidgigt.

1986: Et studie konkluderer at løb er forbundet med øget mineralkoncentration i knoglerne, men også at løb og slidgigt ingen sammenhæng har.

1993: Endnu et studie viser at der ikke er sammenhæng mellem løbetræning og slidgigt. I dette studie kiggede man i sær på slidgigt i knæet.

2006: Et nyere studie viser at der faktisk er en lille sammenhæng mellem slidgigt i knæet og tidligere elite marathonløbere.

Løbesko er ikke med til at give slidgigt!

Referencer:

http://www.runningbarefootisbad.com/

http://journals.lww.com/corr/Abstract/1985/09000/The_Effect_of_Running_on_the_Pathogenesis_of.16.aspx

http://jama.ama-assn.org/cgi/content/abstract/255/9/1147

Share

Comments

 1. Selve artiklen som det synes primært baserer på den første kilde forholder jeg mig lidt skeptisk over for, da kilden virker relativ subjektiv og tilsyneladende optræder anonym og har nogle mindre sober indlæg.

   Selvfølgelig er der en pointe i at når stortset alle løber i løbesko og ikke oplever slidgigt kan man slutte at løbesko ikke er med til at give slidgigt. Dog kan der være fordele ved at praktisere barfodsløb i et mindre omfang da du uundgåeligt sætter nogle andre krav til benene og specielt fødderne. Kunne forestille mig det fx kunne nedsætte risikoen for akilleseneskader.

  Hele emnet omkring slidgigt synes jeg dog er spændende da jeg selv og specielt mine forældre har været lidt bekymrede i forhold til at jeg har løbet marathon og trænet store mængder. Kan det have en negativ indflydelse på min fysiske tilstand senere i livet at jeg har belastet kroppen relativ meget? Marathon i sig selv er jo ikke ‘sundt’ idet vævet nedbrydes i en sådan grad at der  i visse tilfælde er registreret blødninger i musklerne 6 uger efter marathon

 2. Julian says

  Jeg savner lidt om barfodsløb i denne tekst. Den besvarer ikke spørgsmålet om, det er sundt at løbe i bare fødder.

  Afsnittet om barfodsløb i starten er forvirrende, når der står:
  “Kliken af løbere der går ind for barfodsløb argumenterer for at man får slidgigt ved at løbe i løbesko.  Det har et studie faktisk vist: ”Barfodsløb giver slidgigt”. “

 3. @Anders: Tak for din meget uddybende kommentar. God pointe du har med den første kilde.

  Angående marathonløb er det selvfølgelig fysisk skadeligt for kroppen at løbe 42km – det er vi ikke som race designet til i den verden vi lever i nu. Husker at have læst, at op til 6 marathons er en positiv ting i livet. Det skyldes det psykiske element. Sejren, succesen. Det betyder meget.

 4. @Julian: Du har helt ret, artikler handler ikke om basic barfodsløb, men tager fat i et mere konkret område inden for barfodsløb. Jeg har noteret lidt generelt barfodsløb som en kommende artikel.

  Godt set med det jeg havde skrevet. Det var ukorrekt og har rettet fejlen. Takker

 5. Barfodsløb er nok kommet for at blive – flere og flere får interesse for netop barfodsløb. Der er da også langsomt ved at kommer mere viden omkring barfodsløb, skader osv.

  Jeg har selv løbet barfodsløb længe, hvilket jeg udelukkende begyndte på pga mange skader ved mit løb (ultra løb) efter jeg har implementeret barfodsløb vel at mærke på den rigtige måde har jeg ingen løbeskader læmngere!

  Der er nu også kommet et vel organiseret barfodsløb til København og måske er der nogen her der kunne have interesse i at deltage? Kig evt. mere på http://www.copenhagenbarefoot.dk  her er også et par små sjove film klip med barfodsløb.

 6. billiga fotbollströjor \n Hey there! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I really enjoy reading through your blog posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that cover the same topics fotbollstrojor sverigen ? Thanks a lot!|

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.