Pose running

Pose running

Som tidligere lovet, kommer her et indlæg om Pose running – endnu en af de nye spændende løbestile. Jeg har tidligere skrevet om Chi-running, og i dette indlæg vil jeg beskrive endnu en løbestil, som har vundet kraftigt frem i løbet af de seneste par år, nemlig Pose running. Pose running og Chi-running ligner hinanden på mange områder, men er også meget forskellige. Det vil jeg vende tilbage til senere.

Pose running er udviklet af Dr. Nicolas Romanov. Han startede med at praktisere og undervise i Pose running tilbage i 80’ernes Sovjet. Siden hen har han udviklet sit program og sine undervisningsmetoder, så de passer bedre til den vestlige verden. Romanov udbredte stilen i USA ved hjælp af foredrag, træningskurser og lignende, og i dag er Pose running en udbredt og anerkendt teknik blandt løbere. Nicolas Romanov rejser nu rundt verden over og underviser i Pose running.

Pose running er specielt udbredt i triatlon-miljøet, men motionister og ultraløbere bruger også metoden. Pose running er kendt for at kunne hjælpe mange med knæproblemer, da stilen mindsker stress og pres i området omkring knæene. Modsat er Pose running dog lidt hårdere for ankler og akillessener. De to områder er nemlig udsat for ekstra stress, da de ved Pose running er med til at absorbere landingen i højere grad end ved normalt løb. Ved Pose running lander du på forfod og ikke hæl. Modsat vil du opleve mindre pres på knæ og skinneben, da disse skånes og involveres langt mindre end det er tilfældet ved den klassiske løbestil.

Pose running er ligesom Chi-running kendetegnet ved, at tyngdekraften er den primære faktor for fremdrift. I normalt løb (hæl til forfodslanding og afsæt) bruges muskelkraften mere end ved de to andre former for løb. I Pose running er der en korrekt teknik, som tager udgangspunkt i 3 faser:

  1. Første fase er pose-positionen. Pose-positionen er kendetegnet ved, at du har det ene ben løftet og foden trukket halvvejs op mod din balle. Foden er altså under din egen krop og ikke foran eller bagved. Modsatte ben er let bøjet og du hviler på forfoden – ikke midterfod eller hæl.
  2. I anden fase begynder man fra pose-positionen at falde fremover. Her vil du kunne mærke hvordan tyngdekraften bruges aktivt til at trække dig frem og ned. Når du mærker hvordan du falder forover går du videre til tredje fase. Det er vigtigt at bemærke, at faldet fremover sker ved at anklens vinkel ændres og ikke ved at du bøjer i eksempelvis hoften.
  3. Tredje fase træder ind i det øjeblik, du er ved at miste balancen eller mister balance forover. Når det er tilfældet trækkes den fod som er i forbindelse med jorden op under din balle, som det ses i fase 1. Samtidig med at du trækker foden op under dig, sættes den modsatte fod i jorden, ved at den lander på forfoden direkte under din egen krop. Det er ekstremt vigtigt, at du sætter foden i under din egen krop, for at mindske stød op igennem benene. Det er specielt dine skinneben og knæ der er udsatte, hvis du lander foran kroppen. Ligeledes vil opnå optimal fart ved at lande under din egen krop, da en landing foran kroppen kan have en bremsende effekt.

Endnu har jeg ikke selv arbejdet med Pose running. Mange i miljøet understreger, at Pose running kræver lang tid at mestre og er sværere at lære end eksempelvis Chi-running. Desuden vil jeg mene, at Pose running er en mere krævende løbestil end Chi-running, da musklerne bruges mere aktivt og dynamisk. Dette gør også, at jeg opfatter Pose running som en løbestil, hvor du vil kunne få mere power, fart og acceleration end det er muligt ved Chi-running. Det er sandsynligvis også derfor, at Pose running er meget udbredt i triatlonkredse, mens Chi-running er meget udbredt blandt ultraløbere. Vil du gerne skifte til en anderledes og mere skånsom løbestil, kunne Pose running sagtens være en mulighed for dig. Jeg vil primært anbefale den til erfarne løbere, som har en vis indsigt i teknik, har god motorik og kender deres krop og dens reaktioner. Er du en erfaren løber og været ramt af løbeskader, så kan jeg nærmest ikke anbefale denne revolutionerende løbestil nok. Kast dig ud i det, men vær opmærksom på at du har en hård og tidskrævende omstillingsproces foran dig.

Brug evt. denne video som inspiration til, hvordan du opnår den rigtige teknik:

Share

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.