Optankning efter løbetræning – hvilke energikilder?

Spørgsmålet om hvor vidt du skal have noget energi efter træning bør der ikke stilles tvivlaktosefri Kakaomælkl ved. De fleste af os ved udmærket godt, at det ikke er helt tosset at få tanket op efter træningen. Uanset om træningen var en 5km løbetur i meget roligt tempo, eller en rigtig hård omgang intervaltræning, så er mad vigtigt.


Personligt har jeg det sådan, at jeg ikke er madtrangen efter en omgang hård intervaltræning, tvært i mod. Jo hårdere træningen har været, desto mindre bliver lysten til mad. Men faktisk forholdet det sig sådan, at jo hårdere løbetræningen har været, jo vigtigere er det at indtage energi efter løbetræningen. Man ligger som regel nede på atletikstadionet og stønner på livet løst efter det sidste 1000m interval hvor man kun akkurat kunne holde tempoet oppe. Når man kommer i mål, har man andet på hjernen end mad.

Da det er så vigtigt at få tanket energidepoterne op efter træning, er det slet ikke så tosset endda at forkæle sig selv lidt. Hvis man skal have noget usundt, gør det ikke noget at det bliver her – din krop skal bare ha’ hvad den kan få. Jeg mener selvfølgelig ikke at du skal plyndre bland-selv stativerne, men en ½ liter kakaomælk er en udmærket løsning til en udmattet krop.

LØBERE UNDERVURDERER PROTEIN

Ganske korrekt er protein ikke nær så vigtig inden for løbetræning som den eksempelvis er inden for styrketræningen, men vigtigt, det er den. Sørg derfor altid for at få fyldt dine depoter op med proteiner. Kakao indeholder omkring 3,5 +/- 0,5 g protein pr 100ml afhængig af producent. Så får du altså lige banket 17,5 g protein ned. Det er ganske passende efter en hård omgang kvalitetstræning. Mange løbere har en tendens til at undervurdere gevinsten ved at indtage protein efter løbetræning.

Jo jo, jeg indrømmer da at det måske ikke er så nødvendigt at tømme 1 L kakao efter 5km løb, men det burde din logiske sans også bekræfte. Alt med måde, selvfølgelig.

Nu er der sikkert nogle af Jer læsere der har hørt at man kun behøver 10 g protein efter træning. Men helt ærligt. I løbet af en dag indtager en motionist omkring 2800 kcal (hvis mand). Dette fordeles som regel på 4 måltider, hvilket svarer til 700 kcal pr måltid. Og med en fordeling som danskernes (ca. 15 % protein, 50 % kulhydrat 35 % fedt) vil hvert måltid indeholde 26,25 g proteiner. Først og fremmest er der ingen grund til IKKE at indføre et af de 4 måltider efter træningen, og dernæst er der absolut heller ikke nogen grund til at spise færre kulhydrater i det måltid nu når du trods alt netop har trænet. Det kan godt være at man kan klare sig med 10 g proteiner, men kan også klare sig med 250 kcal om dagen, men det gør man jo ikke.

Køb proteinpulver her

Derudover får du nogle udmærkede kulhydratkilder. I hvert fald nogle af dem. De fleste kakaoproducenter tilsætter meget sukker, men du har trods alt lige været ude at træne, og efter træning, er nok det bedste tidspunkt at placere de tomme kalorier.

Fedtindholdet i kakao er som regel minimalt. Fedt er selvfølgelig også godt efter træning, men mindre vigtigt end de to andre energikilder. Du skal dog ikke helt undgå det, tak (:

ET FORSLAG TIL ET MÅLTID EFTER LØBETRÆNING

Eksemplet her bygger på at du har løbet intervaltræning eller anden kvalitetstræning. Altså et træningspas hvor du har presset din krop til noget nær maks. Men igen, hvis du har løbet 5km er måltidet bedre placeret lige efter træning frem for 2 timer senere. Det ville da være surt at tage 6 timer længere om at restituere hvis du kunne have undgået dette ved at spise 2 timer tidligere. Enig? I hope so.

Efter træningen kunne det, som jeg også har nævnt, være rart med en halv liter kakao. Stort set alle kan lide kakao, det er nemt at have med til stadion eller omklædningrum, det kræver ikke en som sådan bestemt temperatur, og sidst men ikke mindst, så kan folk der ikke kan tåle laktose nu også nyde en dejlig kakao. Billedet til artiklet er tyv stjålet fra Thises hjemmeside. De har nemlig lanceret en laktosefrikakaomælk. Der er mange gode grunde til at have kakao med. Får du alle 500ml ned, har du indtaget omkring 17,5 g protein, 50 g kulhydrat og <1 g fedt.

Den næste fødevare, kan heller ikke komme som en overraskelse. Det er nemlig bananen. En banan indeholder mange gode hurtige og mellemlangsomt optagelige kulhydrater. Spiser du en banan af normal størrelse, har du indtaget det der svarer til 2 g protein, 30 g kulhydrat og <1 g fedt.

Desuden er alle andre frugter og grøntsager rigtig gode efter træningen. Tager du en banan og en halv liter kakao får du ca. 400 kcal. Det synes jeg er passende at spise lige efter træningen. Så kan man lige komme hjem, få et bad og spise igen. Det passer ganske godt.

Kilder: Informationer om næringsindhold er fra 5omdagen.dk, og information om danskernes madvaner er fra fødevarestyrrelsen.

Thises kakaomælk uden laktose: http://www.thise.eu/Arkiv/NyhedsarkivSider/2009/Thise_Kakaomaelk.asp

Share

Comments

 1. Måske en artikel om betydning af korrekt spisning inden løbeturen?

 2. Var i tankerne. Kunne være udmærket supplement…

 3. hej med jer kan jeg lige stille et spørgsmål?

  ( er alt eneligt usundt håbede at i kunne svare)
  hilsen den super søde sille jeg er her for jer bare spør om gmail.com det er det jeg har.

  : ses nok ses:-).

 4. men jeg er nu ret enig med dig callesen og jen jacob i er jo begge enige.

  når men ses :-),

 5. ses:-)

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.