Hvad er EPO? (del 2)

Denne artikel er en opfølgning af Hvad er EPO? (1 af 2), og indeholder emnerne: sporing af doping, grænseværdier for doping, etik og moral samt en opsummering af de to artikler.

 

SPORING AF DOPING

Det største problem ved doping er sporingen. Ikke før 1999 var man i stand til at spore EPO. I dag kan det dog afsløres på flere forskellige måder, og mest bekendt er det i cykelsporten hvor der er sat en grænse for hæmatokritværdien (50%). Overskrides denne grænse, vil man blive vurderet som dopet. Måden hvorpå hæmatokritværdien måles, er ved at udtage lidt blod i et hæmatokritrør, hvorefter blodet centrifugeres (plasma og blodlegemer adskilles). Hæmatokritværdien er så forholdet mellem procentdelen af blodlegemer i forhold til den samlede blodmængde. Sammenhængen mellem hæmoglobinkoncentration og hæmatokritværdi er lineær

ETIK: HVORFOR LIGE EN GRÆNSE PÅ 50%?

I årene 1987-1991 var der 12 pludselige dødsfald blandt hollandske cykelryttere – årsag: uvidst. Man kan spørge sig selv, hvorfor der er sat en grænse for hæmatokrit? At 12 er døde gsastre-og-schleck hæmatokritværdiiver en indikation af, at det muligvis ikke er sundt. Dog vides det ikke af hvilken årsag disse cykelryttere døde. Men langt hen af vejen, drejer det sig også om penge. Penge i sporten. Pengene i Tour de France. Hvis der er fastlagt en grænse på 50%, vil alle cykelryttere formodentlig dope dig selv så meget, at de altid ligger med en hæmatokritværdi på 49,5%. Det giver et konkurrenceelement, hvilket gør sporten attraktiv og derfor mange penge. Nu sidder du nok og tænker, at der også må være et sundhedsmæssigt aspekt i grænsen på 50%. En øget hæmatokritværdi giver tyktflydende blod, hvilket øger risikoen for blodpropper. Derudover vil pulsen under søvn blive ekstrem lav, og du kan dø af hjertestop. Diverse komiteer giver altid udtryk for, at grænsen for hæmatokritværdien på 50% skyldes etiske og sundhedsmæssige aspektet, men det er langt hen af vejen løgn. Det drejer sig om penge, penge penge og atter penge. Forestil dig at en cykelrytter skal gennemføre Tour de France uden diverse midler. Det er mere usundt end det at tage EPO eller andre præstationsfremmende midler. Tour de France er en umådelig hård prøvelse, og derfor vil det rent sundhedsmæssigt hjælpe kroppen at indtage stoffer undervejs!

Hvor højt er en hæmatokritværdi på 50% egentlig?

Den gennemsnitlige hæmatokritværdi for topatleter i konkurrenceperioder er 41%, hvilket er temmelig højt, taget i betragtning af, at de er i konkurrenceperiode, hvor der trænes meget, hvorfor hæmatokritværdien falder.

En skandinavisk undersøgelse viste, at eliteidrætsudøveres hæmaglobinkoncentration ligger på værdier, der svarer til en hæmatokritværdi på 44%, hvilket er langt til 50%. De højtmålte værdier uden brug af doping, blev fundet ved Kenyanske løbere, der nåede en hæmoglobinkoncentration på 15,6g/100mL blod svarende til en hæmatokritværdi på 46%.

Husk også lige på at denne grænse på 50% i hæmatokritværdi kun gør sig gældende inden for cykelsporten. I langrenssport anvendes hæmoglobinkoncentrationen som grænseværdi, og denne må maksimalt være 17,5g/100mL blod, hvilket svarer til en hæmatokritværdi på 52%.

Så husk på, at grænseværdierne er forskellige fra sport til sport.

OPSUMMERING

Overordnet set, ved vi nu, at EPO er et præstationsfremmende middel, der produceres naturligt i nyrerne. Peptidhormonet EPO stimulerer knoglemarven til at producere røde blodlegemer, og jo flere røde blodlegemer vi har, desto bedre er vi til at ilte musklerne. EPO øger evnen til at transportere ilt ud til musklerne, dvs. at det øger hæmoglobinkoncentrationen. Vi kan også snyde kroppen til en højere hæmoglobinkoncentration ved at opholde os i højde bjerge, men det er der vigtigt at træne så tæt på vandoverfladen som muligt, da vi derved får mest ud af træningen.

Interesseret i at læse mere om kosttilskud? Læs om ECA Stack – et fedtforbrændende produkt

Share

Comments

 1. Rasmus says:

  Rigtig gode artikler du skriver, kan du ikke komme lidt ind på ECA Stack?

  Ville være interesant med lidt læsning om det.

 2. Hej Rasmus

  Tak for din kommentar.
  ECA Stack er jo allerede noget langt mere komplekst. Det er min hensigt at komme ind på anabole steoride, deres virkning m.v., og deri kan jeg også komme ind på ECA Stack.

 3. Hej igen Rasmus

  Jeg har skrevet en artikel om ECA Stack, som du kan læse på følgende link: http://aktivmotion.dk/?p=243

 4. Thankfulness to my father who told me on the topic of this weblog, this webpage is in fact amazing.

 5. Good response in return of this matter with firm arguments and explaining
  the whole thing on the topic of that.

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.