Hvad er EPO? (del 1)

Vil du gerne vide lidt mere om EPO? Måske er du konkurrenceidrætsudøver og har oplevet folk har taget præstationsfremmende middel, hvilket er forbudt. Men hvordan fungerer Epo egentlig, hvad er det, og hvor produceres det?

 

Peptidhormonet (peptid betyder at det er opbygget af en kæde af aminosyrer) EPO, også kaldet erythopoietin produceres naturligt i nyrerne. Hormonet stimulerer knoglemarven sådan, at den begynder at producere røde bloglegemer. Har man få røde blodlegemer, kan man ikke transportere særlig meget ilt ud til musklerne, og derfor indtræffer træthed og udmattelse tidligere. Har du mange røde blodlegemer, vil du være god til at transportere ilt ud i kroppen, hvilket vil gavne din evne til at udføre iltkrævende sportsgrene.

HISTORIE

Opdagelsen af EPOs funktion i kroppen startede i starten af det 20. Århundrede, hvorefter forskningen erepo-erythropoietin steget voldsomt. Alle vil være den bedste til en given sportsgren, og rigtig mange vil betale en meget dyr pris for at blive den bedste. Det har ført til, at flere og flere tager diverse præstationsfremmende midler. Epo er blot et af mange tilgængelige præstationsfremmende midler, og Epos funktion er ikke nødvendigt for at vinde, hvis man tager andre præstationsfremmende midler. Årsagen til hvorfor flere tager Epo og andre præstationsfremmende midler skyldes i høj grad tilgængeligheden af stofferne. I og med at Epo er blevet så velkendt, er markedet for stoffet også steget væsentligt.

VIRKNINGEN

EPO er et meget effektivt hormon. I udholdenhedssportsgrene går det i store træk ud på at forbedre evnen til at transportere ilt ud til musklerne. De faktorer det kan forbedre ilttransporten er hjertets pumpekapacitet og hæmoglobinkoncentration.

UNDERSØGELSE

En trænet person træner 13 gange i løbet af 36 dage, hvorimellem der udtages blodprøver. Først testen personens maksimale iltoptagelse, som bliver målt til 4,4L ilt/min. Efter en tapning på 800mL blod på dag 1 er dette tal ændret til 3,6L ilt/min. Personens udholdenhed samt maksimale iltoptagelse er forringet væsentligt. I de kommende dage vil personen øge sin iltoptagelse, hæmoglobinkoncentration og blodvolume stille og roligt, eftersom kroppen selv vil finde en balance i antallet af røde blodlegemer. Efter ca. 28 dage, har personen samme maksimale iltoptagelse, hæmoglobinkoncentration og blodvolume som tidligere. Derefter foretages en indsprøjtning af røde bloglegemer, og personens maksimale iltoptagelse øges til 4,8L ilt/min.

Hvad kan vi så bruge det til?

Jo. Det er netop denne metode som mange idrætsudøvere anvender. Lad os, helt tilfældigt, vælge Tour de France. 4 uger inden starten af Tour de France vælger, lad os helt tilfældigt sige, Alexander Vinokurov at tappe sin krop for 1 L blod, sådan at han således kun har 4 L blod i kroppen. Efter 4 uger vil kroppen selv have gendannet dette blod, og han kan nu forholdsvis enkelt lave en indsprøjtning af røde blodlegemer, der faktisk kan føre til op til en fordobling af koncentrationen af hæmoglobin. Nu har han altså 6 L blod i kroppen, hvilket må siges at være en væsentlig fordel.

HØJDETRÆNING

Højdetræning inden for løb har senere fået stor betydning. Det hele startede ved de Olympiske Lege i Mexico i 1968, hvor man for første gang opdagede effekten af at opholhc3b8jdetrc3a6ningde sig i højderne, hvor luften er væsentlig tyndere, hvilket medfører et fald i iltindholdet, hvilket medfører at ilttilførslen til de iltforbrugende væv nedsættes. Denne reaktion vil kroppen naturligt reagerer på ved at danne flere røde blodlegemer, hvorfor hæmoglobinkoncentrationen stiger. Har man i 2 uger opholdt sig i højderne og tager til Amsterdam for at løbe marathon, vil man derfor have en væsentlig fordel. Den øgede hæmoglobinkoncentration forbliver i nogle ugers tid. Der er dog et stort minus ved højdetræning. Højdetræning er faktisk lidt misvisende, fordi de professionelle bor i bjergene under træningsforløbet, men ved selve træningen, tager de ned i dalen for at få det maksimale ud af træningen. Alt denne højdetræning førte til anvendelsen af doping.

Dannelsen af røde blodlegemer stimuleres af EPO, som udskilles ved lavt iltindhold i kapillærblodet i nyrerne.

Læs videre her EPO – Hvad er EPO (2 af 2)

Share

Comments

  1. Hey
    Hvis jeg skal lave et dopingstof af et molekylesæt, hvad for et vil i anbefale jeg gør det med. E.v.t hvordan er det bygget op? 

  2. @Jonas – Hej, har du fået svar på dette?

  3. har du fåetsva

  4. mente: Har du fået svar på dette?

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.