Drømmekroppen (del 1)

For at få din vægt til at forblive den samme, skal den energi du forbruger svare til den energi du optager. Altså optager du 3000 kcal skal du også forbrænde 3000 kcal. Det du forbrænder, er hovedsageligt en kombination af din hvilemetabolik, altså hvad du forbrænder hvis du ligger helt stille, termisk effekt fra fødevarer samt din fysiske aktivitet.

 

 

HVILESTOFSKIFTE

Hvilestofskiftet (RMR – kommer fra engelsk: resting metabolic rate) er værdien for hvor meget energi du skal bruge/forbrænde for at holde dine indre fysiologiske funktioner i gang. Med andre ord, er det den mængde energi, der kræves for at holde dit hjerte i gang, holde lungerne kørende, hjerne og leverfunktioner, og alle celler. Hvilestofskiftet udgør omkring 65% af dit samlede daglige kaloriebehov.

Der er flere faktorer der påvirker hvilestofskiftet. Nogle af disse faktorer kan du ikke styre, da de er en del af din genetiske arv. Fx har højere mænd som regel et højere stofskifte end lavere mænd. I kolde klimaer stiger kvindernes hvilestofskifte under den præmenstruelle periode. Når de så ikke er i denne periode, vil de have lavere koncentrationer af thyroxin (skjoldbruskhormonet) og leptin (et stofskifteregulerende protein) i kroppen, og deres hvilestofskifte falder.
Hvilke faktorer kan du selv kontrollere? Hvad kan du gøre for at øge dit hvilestofskifte også kaldet basalstofskifte. To ting. Du kan opbygge muskelmasse gennem motion og styrketræning og du skal undgå restriktive kostvaner.

 

OPBYG MUSKELMASSE OG DYRK MOTION

Disse to faktorer, er de vigtigste hvis du ønsker at ændre dit basalstofskifte. Det påvirker også din procentdel af fedt. Lean body mass (altså muskelvæv) er et meget aktivt metabdrc3b8mmekroppenolsk væv, og dette væv styrer 75-80% af dit hvilestofskifte. I hvile forbrænder 1kg muskler op til 70 gange så mange kalorier set i forhold til et halvt kilo fedt. Så har du opbygget en stor muskelmasse, vil du med garanti også forbrænde mere. 
Naturligvis afspejles din krops opbygning også genetisk og gennem din alder, altså gennem faktorer du ikke selv kan styre. Generne dikterer hvad kroppen har brug for og bestemmer i basale træk også, om din krop har brug for mere fedt eller brug for mere muskelmasse. Som du bliver ældre, vil kroppen helt automatisk tangere i retning af, at øge interessen i fedt og derfor mindre muskler, hvilket resulterer i et faldt på 2 til 5% i basalstofskiftet (ca. 75-100 kalorier mindre pr dag). Disse 2 til 5% kan du regne med for hvert årti ældre en 30 år du er. Er du derfor 60 år, vil dit basalstofskifte være 4 til 10% lavere end hvis du var 30 år. Denne forudsætning selvfølgelig kun hvis du foretager dig det samme, og ikke er faldet i aktivitetsniveau. Modsat kan en 60 årig godt have et højere basalstofskifte end en 30 årig, hvis blot han dyrker meget motion.  

 
HVAD KAN DU GØRE FOR AT UNDGÅ MUSKELTAB OG HOLDE STOFSKIFTE OPPE?
Du kan delvis kontrollere din kropssammensætning og forhindre aldersrelaterende skift, ved regelmæssig styrketræning 2 til 3 gange i ugen. Faktisk har det vist sig, at hvis ældre kvinder og ældre mænd styrke træner i 2 måneder 3 gange om ugen, vil de kunne få deres kroppe til at gå 1 til 2 årtier tilbage. Det er en styrkegevinst på 10%! Styrketræning kan omfatte alt fra mavebøjninger til bænkpres, altså hvor dine muskelvæv aktiveres.

“Hvis ikke du bruger det, mister du det – så brug det!”

Udover at opbygge muskelvæv (som er metabolisk aktivt væv), kan meget intensiv træning fremskynde dit hvilestofskifte i flere timer efter at du stopper arbejdet. I dag skal jeg fx ud at løbe 5000m på bane som testløb, og i de efterfølgende timer, hvor jeg føler at alt er som normalt, vil jeg helt automatisk have en højere forbrænding.

 
UNDGÅ RESTRIKTIVE KOSTVANER.
Restriktive kostvaner nedsætter dit basalstofskifte. Din krop tilpasser sig dit lavere kalorieindtag (så det kan fungere med mindre brændstof). Din krop er meget smart, og den ønsker at beskytte dig. Så kroppen begynder faktisk at holde på hver en kalorier den får indenbors i form af lagret fedt, da den ikke ved hvornår den får noget nyt. Dette er en mulig årsag til, at mennesker, der er på specifikke kurer normalt tager på, når de vender tilbage til deres normale spisevaner.

Dette var slutningen på del 1 af artiklen, men du kan læse videre ved at trykke her: ” Drømmekroppen? (2 af 2)”

Share

Comments

 1. TrudiPidd Chelsea EdnaMccal
  EldenEcka AC Milan DerekOBry
  BryanOxuq Paris Saint Germain RickyxuW
  ColumbusR Wales EmmettFra
  Lucillels Leicester City LesBreede
  LatiaMcCr Danmark EvaShafer
  AngieYeag Osterrike LethaReic
  SeanDaugh Olympique Lyonnais CarolynTo
  FlossieSc Spanien AnitraTei
  NovellaBa AC Milan Glendatbb

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.