Glem ALT om fedtforbrænding og næsten alt om fedtforbrændingszoner

Som overskriften antyder, vil jeg en gang for alle dræbe myten om: at vejenFedtforbrænding og fedtforbrændingszoner til en krop uden overflødigt fedt er gennem fedtforbrænding, altså forbrænding i fedtforbrændingszoner, fedtzoner, og hvad de ellers bliver kaldt. Desuden kommer jeg ind på hvorfor vi skal koncentrere os om den samlede forbrænding frem for fedtforbrænding

Hver gang jeg ser eller hører ordet fedtforbrænding tænker jeg fluks på kvindebladet Iform. Iform er et ganske godt motivationsblad, forstået på den måde, at man, som kvinde, ved at læse bladet kan få lyst til at tabe sig. Og bemærk ”tabe sig”. Overskrifterne lyder som regel ”tab dig 5kg på 5 uger”, eller ”Chili er vejen til en slankere krop” eller ”ny kur: tab fedtet på baglårene”. Som du formodentlig kan fornemme, er jeg ikke typen der køber Iform. Nu er jeg godt nok også af det lettere maskuline køn, men var jeg en kvinde, havde det ikke fanget min interesse. Iform kan på mange måder sammenlignes med Ekstra Bladet. Nu fornærmer jeg nok nogen, men alle Jer andre har vel efterhånden indset det – det er ikke igennem Ekstra Bladet man bliver et geni. De der fortæller historier de har læst i Ekstra Blandet, er de som enten gør det fordi de har skrevet en meget usandsynlig historie som tilmed er sjov, eller fordi man ikke ved bedre.

Det var et lille sidespring, men det har selvfølgelig noget med det hele at gøre. Hver gang du læser noget i retning af ”tab dig 5kg på 5 uger”, er det fusk og fidus. Ligeledes fungerer det med fedtforbrænding.

Hvad er fedtforbrænding?

Når du nu sidder der i din dejligt polstrede kontorstol og dovner den foran computeren i færd med at læse den her tekst som egentlig ikke interesserer dig, forbrænding du procentvis masser af fedt. I artiklen Den respiratoriske kvotient kom jeg ind på fordelingen af fedtforbrænding og kulhydratforbrænding. I artiklen blev der konkluderet at jo højere belastningen bliver, desto mindre fedt forbrændes der og jo mere kulhydrat forbrændes der. Men for pokker da, vi vil jo ikke af med kulhydraterne, vi vil af med alt vores fedt, så hvorfor ikke træne ved en puls på 65 % af maksimalpulsen, da du derved forbrænder rigtig meget fedt?

Hvorfor udelukkende fokusere på den samlede forbrænding?

Under fysisk arbejde er det som nævnt tidligere en kombination af kulhydrat og fedt der forbrændes. I hvile og ved lave arbejdsintensiteter er forbrændingen normalt ligeligt fordelt mellem kulhydrat og fedt. Dette gælder op til ca. 65 % af pulsreserven. Øges arbejdsintensiteten over dette niveau stiger den respiratoriske kvotient, dvs. brændstofforsyningen ændres så der relativt forbrændes mere kulhydrat end fedt. Kommer man op over 90 % af maksimal iltoptagelse forbrændes næsten udelukkende kulhydrat. Hvis man gerne vil forbrænde fedt under træning, skal man altså arbejde ved omkring 65 % af den maksimale iltoptagelse. Pulsen ved dette arbejde kalder man i fitnesskredse og Iform for fedtforbrændingspulsen. Da pulsstigningen over hvileniveauet stiget retlinet, kan man let beregne fedtforbrændingspulsen.

Som jeg var inde på i artiklen fysiologisk udholdenhed vil man ved en bedre udholdenhed være bedre til at forbrænde fedt. Derfor ligger fedtforbrændingspulsen højere hos vedtrænede.

Mange blade har til min store irritation fokuseret alt for meget på fedtforbrændingspulsen som et middel til vægttab. Filosofien har været at man ved at træne med en intensitet svarende til fedtforbrændingspulsen bedst ville kunne tabe sig. Og man har ligefrem advaret mod at træne med for høj intensitet. Men den filosofi holder selvfølgelig ikke. Vægttab er altid et spørgsmål om at forbruge mere end man indtager.

Ved arbejde på lav intensitet som man gør ved fedtforbrændinspulsen forbrænder man ganske vist mere fedt under arbejdet end ved arbejde på høj intensitet. Ved højere intensitet bruger man mere energi. Den skaffer man godt nok ved at nedbryde glykogen og ikke fedt. Men i perioden efter træning, hvor glykogenlagerne genopbygges stiger fedtforbrændingen – også selv om kosten er rig på kulhydrater. Kroppen prioriterer genopfyldning af glykogen meget højt. Så mens det mest af kulhydraten i kosten bruges til at genopfylde glykogenlagrene forbrænder kroppen fedt fra sine egne depoter.

– På den måde konverteres glykogentabet til et fedttab under restitutionen –

Jo flere kalorier man har brændt i form af glykogen under arbejdet, jo mere fedt forbrænder man efterfølgende. Derfor er det bedste mål for vægttabet ved træning det samlede energiforbrug ved træning. Om man gør det ved langvarigt kedelig arbejde af lav intensitet eller ved kortere interessant træning med høj intensitet eller en kombination af de to er ligegyldigt.

TRÆNING ELLER DIÆT?

Træning alene er ikke nogen effektiv slankekur. Det skyldes nok at man spiser noget mere, når man bruger noget mere energi. Normalt vil man højest tabe sifedtforbrændingg 0,1 kg/uge ved udenholdenhedstræning alene, hvorimod man snildt kan tabe sig 0,5-1,0 kg/uge ved diæt alene. Men træning kan være et udmærket middel til at fastholde et vægttabt. Desuden har træning en række gavnlige virkninger på helbredet uafhængigt af vægttabet.

Personligt er jeg af den overbevisning at træning går hånd i hånd med diæt. Træner du meget intensitvt og fokuseret, vil din lyst til slik og søde sager mindskes i forhold til trangen til sund næringsrig mad. Det er sjældent at man ser fede mennesker dyrke meget motion. Dyrker du eksempelvis motion 5 gange ugentligt (foruden cykling til og fra arbejde), tror jeg ikke at sandsynligheden for at du er 10kg for tyk er særlig stor. Og hermed afslutningen på denne artikel!

Artiklen blev skrevet på baggrund af Julians ønske om uddybende information om hvorfor det udelukkende er det samlede forbrug der er vigtigt. Har du et ønske til en artikel om et emne du synes er interessant, eller måske synes du at der mangler information om nogle vigtige ting her på siden, er du mere end velkommen til at skrive til jj@aktivmotion.dk

Share

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.