Forsøg om hormonerne adrenalin og noradrenalin ved styrketræning

Responsen fra nyremarvens hormoner adrenalin og noradrenalin er efterhånden blevet studeret i adskillige forsøg. Dog er det et fåtal af disse undersøgelser, der beskæftiger sig med responsen af hormonerne adrenalin og noradrenalin under styrketræning. Som du måske kan regne ud, faldt jeg over et forsøg, som artikler ser lidt nærmere på.

Kender du ikke hormonerne adrenalin og noradrenalin? Så anbefaler jeg, at du lige læser artiklen Hvad er adrenalin og hvad er noradrenalin først. Hvis ikke du ved noget om disse hormoner, giver undersøgelsen nedenfor nemlig ikke så meget udbytte. Så tag lige at læs den korte artikel om adrenalin og noradrenalin.

Forsøget blev foretaget af Bush J.A. og hans medforskere. De undersøgte responsen på hormonerne ved hård styrketræning. Træningen var dynamisk. Desuden blev responsen efter (under restitutionen) også undersøgt.

En gruppe forsøgspersoner skulle styrketræne over 2 dage. På dag 1 blev der trænet med 10 repetitioner maks., altså i forhold til 1 RM. På dag 2, blev der trænet med 15 repetitioner maks. Der blev trænet lige meget på dag 1 og dag 2, og forsøgspersonerne gennemgik samme øvelser. Der blev foretaget blodprøver: før træning, direkte efter træning, 15 minutter efter træning og 4 timer efter træning. Nedenfor viser figuren koncentrationerne af epinephrin/adrenadrenalin og noradrenalinalin og norepinephrin/noradrenalin udtaget af blodplasmaet.

Konklusionen på undersøgelsen var følgende:

  1. Noradrenalin koncentrationerne var væsentlig højere inden træning både for dag 1 og dag 2 i forhold til adrenalin.
  2. Adrenalin koncentrationerne blev kraftigt øget efter styrketræning, men koncentrationerne af adrenalin faldt også forholdsvis hurtigt igen under restitutionen.

Forsøget viste altså at styrketræning aktiverer nyremarvens hormoner adrenalin og noradrenalin. På grund af aktiviteten af det sympatiske nervesystem viser det sig at ”flight or fight” effekten er yderst relevant for reguleringen i kroppen under pludselig stress. Pludselig stress som i dette tilfælde er styrketræning. Den pludseligt øgede koncentration af adrenalin og noradrenalin kan forklares ved det neuroendokrine systems evne til at hjælpe til med at regulere kroppens respons på stress.

Desuden viste forsøget, at ved styrketræning med mindre belastning men flere gentagelser, øgedes koncentrationen af adrenalin væsentlig mere i forhold til træning med større belastning.

 

Kilde: Exercise phsysiology for health, fitness, and performance af Sharon A. Plowman og Denise L. Smith

Denne artikel blev skrevet på opfordring fra en læser, der ønskede flere artikler om ny viden og videnskabelige undersøgelser. Jeg synes det var en fantastisk idé, og mange tak til denne læser. Synes du at aktivmotion.dk mangler noget specielt – noget du gerne vil gøre dig klogere på eller lignende, så giv endelig lyd fra dig. Så kan vi gøre siden endnu bedre.

Share

Comments

  1. You can definitely see your enthusiasm in the article you write.
    The arena hopes for more passionate writers such
    as you who aren’t afraid to say how they believe. At all times follow your heart.

  2. Hi there, I check your blogs regularly. Your story-telling style is awesome, keep doing
    what you’re doing!

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.