Fokus på fedt! Fedt? Fedt!

Jeg vil det næste stykke tid her på bloggen sætte fokus på fedt. Der vil komme nogle uddybende artikler om fedt, og selvfølgelig også nogle diæter og kostplaner, som du eventuelt kan forsøge dig med, hvis du har mod på det. Nogle mere detaljerede end andre. Så går du og overvejer et vægttab, bør du måske læse med her. Der kommer også kostprogrammer for den mere seriøse idrætsudøver, som varierer meget i kompleksitet.

De sidste 5 år er det blevet mere og mere in at spise sundt med masser af grønt og groft brød og jeg skal komme efter dig. Samtidig har der dannet sig en modbevægelse, nemlig ”Low carb high fat”. Det lyder simpelthen dumt på dansk, så du får den engelske version. Princippet er det stik modsatte af den typiske danske kostbevidstes overbevisning, nemlig den, som navnet også antyder, at begrænse kulhydrater til et minimum, og øge indtagelsen af fedt.

Det lyder underligt, det lyder utiltrækkende, det lyder ukorrekt, men jeg skal gøre hvad jeg kan for at overbevise dig om, at de danske kosteksperters råd, ikke er de eneste der gør sig gældende i denne verden for at opnå et vægttab. Low carb high fat kure, er langt mere effektive, og de anvendes i stor stil i mange andre lande, hvor forskningen på kost er betydelig større.

FEDTS FYSIOLOGISKE EGENSKABER

Du sidder måske og undre dig over, hvad godt fedt gør for kroppen. Fedt er mindst lige så vigtigt som kulhydrat, ja flere mener tilsyneladende, at man kan slukke for kulhydratblusset, og sætte fedtblusset i vejret. Indtil 1994 troede man, at alt fedt havde en simpelt funktion, nemlig lagring. Dette er selvfølgelig meget ukorrekt, men det forklares senere.

Fedtceller er helt exceptionelle når det kommer til lagring af energi. Du ved måske at 1 gram fedt indeholder ca. 9 kcal, hvorimod kulhydrat og protein kun indeholder ca. 4 kcal/gram. Holder du dig på en fedtprocent mellem de 10-15 stykker, er du ganske godt stillet. Er du nede på dit minimum af fedt på kroppen, altså omkring 2-3kg, vil du med den energi det indeholder, være i stand til at gå ca. 250 kilometer.

Et lille tankeeksperiment

Den gennemsnitlige danske mand vejer omkring 72 kg med 15% kropsfedt og dermed 10,8 kg fedt, hvilket svarer til ca. 84.000 kcal. Hvis denne person har et højt stofskifte, lad os sige 2400 kcal/dag, vil han kunne leve uden føde i næsten 35 dage (hvis han kun forbrænder fedt).

I USA har op til flere meget overvægtige personer været fastende i op til et år uden problemer. Det må sætte tankerne lidt i gang.

Vi kan også lagre op til 500 gram kulhydrat som energi. Dette sker i leveren og i musklerne. Du kan altså lagre ca. 2.000 kcal som glykogen. Det er til sammenligning ikke en gang nok, til at dække én dags behov for energi.

Hos de meget trimmede personer i denne verden, som vi alle beundre, vil andelen af fedtlagring versus kulhydratlagring stadigvæk være 7:1.

Hvorfor lagres fedt bedre end kulhydrater?

Årsagen er simpel og alligevel kompleks. Kulhydrat lagret indeholder en del vand, faktisk3- 4 del vand for hver del kulhydrat. Fedt lagret (triglycerider) indeholder derimod kun 1 del vand for hver del triglycerider.

Hvis du skulle lagre eksempelvis 10.000 kcal kulhydrat, altså 2.500 gram, ville kroppen kræve 7.500-10.000 gram vand. Dine celler ville eksplodere.

Fedt er altså en langt mere effektiv lagring

Evolutionær tilgang til fedt

Hvorfor mænd lagre mest fedt omkring de nedre mavemuskler og lænden er der blandt forskere meget tvivl om. Nogle mener det slet ikke har haft nogen betydning, men at det blot er et tilfælde, andre mener det skyldes den hurtigere forbrænding fra disse regioner (jf. jagt), nogle mener det skyldes beskyttelse af indre organer og jeg kunne blive ved.

For kvinder er forskerne derimod mere enige. Kvinder lagrer typisk fedt omkring hofterne samt ved brysterne. Dette giver meget godt mening, hvis vi ser på det rent evolutionært. Fedt i disse regioner giver nemlig energi til amning efter fødsler. Det viser sig faktisk, at det fedt som kvinder helst vil undvære (hofterne) er det sværeste at mobilisere, men så snart de bliver gravide, er sagen en helt anden.

Derudover har studier vist, at placeringen af fedt har indflydelse på mandens interesse. Mænd har helt ubevidst (ja også bevidst) en idé om hvordan kropsfiguren skal være. Her relateres ikke til brysterne, da dette endnu er et meget diskuteret emne. Hvorfor har kvinder overhovedet bryster? Det har andre dyr ikke.

OPSUMMERING

Fedt er altså en meget vigtig del af kroppen. Uden fedt, ville vi for det første ikke kunne eksistere, og hvis vi kunne, ville vores kroppe være opbygget på en meget anderledes måde. Forestil dig. Fedt dækker markeringen af vores muskler, hvilket selvfølgelig ikke er i vores interesse, men så må vi hellere se at komme af med det.

Kan du ikke vente til at læse mere om fedt? Jeg kan anbefale artiklen Er fedt bare fedt?

Fortsættes

Kilde: The Stubborn Fat solution af Lyle McDonald

Share

Comments

 1. BarrettCo Ryssland SimoneDeV
  TysonBfl Barcelona DesireeDe
  LavondaMc Uruguay EugeniaCr
  IvanBranc Nederlanderna BarrettLy
  BrandiSke Arsenal FelishaGi
  JudyVvlme Turkiet CarsonSpr
  DexterGsh Tottenham Hotspurs QuincyRey
  IsabellAi Chelsea AlishaMar
  OVZBrock Sverige Charlotte
  OlivaMurp Osterrike MayraGiro

 2. Lower 30 points for the training class 4, 300 for training class 3, 3,000 for course 2,
  and 30,000 for class 1. Dmitry Lavrinenko was recognized as
  the best soviet vessel, ruining 52 containers in 28 wars over
  the course of merely 2 months.

 3. Thanks for your personal marvelous posting! I definitely enjoyed reading it, you might be
  a great author. I will be sure to bookmark your blog and will
  come back later on. I want to encourage you continue your great
  posts, have a nice holiday weekend!

 4. Actualiza inmediatamente la información del negocio.

 5. The Irish are recognized for his or her hospitality.

 6. Thznks fօr anny other fantastic article.
  The place else could anybody get tһat type of information in such
  a perfect means of writing? I hve a presentation next wеek, and I am aat tһe looҝ for such info.

 7. My firm transferred me to Saudi Arabia.

 8. Rattⅼing great info can be found on sіte.

 9. I loved as much as you’ll receive carried out right here.

  The sketch is attractive, your authored material stylish.
  nonetheless, you command get got an impatience over that you wish be
  delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly the
  same nearly very often inside case you shield this hike.

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.