Er fedt bare fedt? (del 2)

Kunne du godt tænke dig at vide noget mere om fedt? Du ved at fedt eksisterer i kroppen, og at der sikkert også er for meget af den, samt at den har en fysiologisk brændværdi på 37,8kj/g, men jeg tror der er meget andet du ikke ved om fedt. Start med at læs Er fedt bare fedt? (1 af 2)

 

4.FEDTTYPE: HUDFEDT

Hudfedt betegner det fedt du har under din hud. Det er denne type fedt de fleste mennesker fokuserer på at komme af med, hvorimod de få kloge fokuserer på at komme af med organfedtet. Omkring 40-60 % af alt dit fedt sidder under din skin, og det er netop det der gør, at tang-metoden er accepteret som fedtmålingsmetode.

Vi ved alle sammen, at vores fedt sidder forskellige steder på kroppen. For mænd sidder der typisk mest fedt midtersektionen (nederste mavemuskler) og øverste rygmuskler, hvorimod vi mænd ikke bærer så meget fedt omkring hofterne, lår og balder. Det er ikke unormalt at se mænd med enorme maver, men samtidig forholdsvis markerede ben. Dette er igen et problem, da vi derved også har meget organfedt, hvilket set fra et sundhedsmæssigt aspekt ikke er alt for godt.

Modsat har kvinder meget fedt på deres hofter og lår samt balder. Derimod har de mindre fedt på maven, hvilket vi mænd somme tider godt kan være lidt jaloux over! Kvinder har altså pæreform, hvorimod mænd har æbleform. Disse udtryk har du formodentlig hørt før, og du ved også at æblet er mere usundt en pæren! Kvinder lagrer altså generelt mere hudfedt end mænd, og mindre organfedt, hvilket jo er meget fedt for dem.

Selvfølgelig er der undtagelser. Små børn op til puberteten har omtrent samme fedtfordeling på kroppen, drenge og piger. Men eftersom hormonerne kommer i spil, ændres fedtfordelingen.

Kvinder der gang på gang sprænger deres menstruation over, vil muligvis opdage at de får en mere mandlig krop – pærerne bliver til æbler (tro det eller ej.)

Nu gør jeg det endnu mere kompliceret, fordi nu fortæller jeg dig, at der også findes forskellige typer af hudfedt. Der er nemlig forskel på fedt omkring hofterne, og fedt omkring mavemusklerne. Desuden har forskere fundet frem til tre forskellige typer af fedt centreret omkring mavemusklerne, og det er foruden organfedt og andre fedttyper – altså kun hudfedt. Der er det dybe fedt omkring maven, der fungerer lidt på samme måde som organfedt, og derfor er temmelig nemt at skille sig af med, men så er der også to andre fedttyper omkring mavemusklerne, og her bliver det interessant for de der er forholdsvis lavt nede i fedtprocent. Overfladisk fedt som det kaldes, deles i øvre fedt og nedre fedt, hvoraf det øvre fedt mobiliseres nemmere end det nedre fedt, og det er så forklaringen på hvorfor det altid er de øverste mavemuskler der ses tydeligst. Husk det, når nu den smarte fitnesstype kommer hen til dig og fortæller han i dag skal træne de nederste mavemuskler fordi de ikke er så markerede.

Lige en anden ting jeg bør komme ind på, er at ved ekstremt lave fedtprocenter, vil brystpartiets fedtceller begynde at dræbe sig selv, hvilket i sær er et problem hos kvinder. At de taber fedt ved brystet kunde kvinderne vel have sagt sig selv, men noget ydermere kompliceret er, at da brystfedt har dræbt sig selv, og ikke er forbrændt, vil der ofte komme problemer med genopbyggelsen af fedt i brystpartiet – synd for de kvinder der så aldrig får bryster igen, men i stedet for store håndtag.

 

5.FEDTTYPE: DET VANSKELIGE FEDT

Jaa, som du nok kan høre, lyder overskriften på 5. og sidste fedttype lidt hjemmebikset, hvilket den også er. Det betyder ikke at den er mindre vigtig end de andre, nææ, den er faktisk yderst relevant, dog kun for personer med lav fedtprocent (<10 %).

Det vanskelige fedt (DVF), som jeg kalder det, er en del af hudfedten. Det drejer sig om det fedt der sidder omkring maven, nærmere den nederste del af maven, samt ryggen. Hudfedt skiller man sig temmelig let af med, hvorimod DVF, er lidt sværere at komme af med. Hudfedtet smider du blot ved at lave lidt om på dine øvelser, og så lidt dyrke lidt mere kredsløbstræning, men sådan forholdet det sig ikke helt med DVF. DVF er netop svært at komme af med, da kroppen i forvejen er på et stadie, hvor det lagrede energi er ved at være minimeret. Derfor vælger kroppen at nedbryde og forbrænde muskler, hvilket vi selvfølgelig ikke er interesserede i. At komme af med DVF er en lang proces, hvis man ikke ønsker at smide for meget muskelmasse, og det er de færreste der formår at holde en diet der får deres fedtprocent ned under 5,0. Jeg vil på et senere tidspunkt komme med en artikel, der forklarer nogle metoder til at forbrænde DVF uden at miste for meget muskelmasse.

Læs her om en mulig løsning til fedtforbrænding: ECA Stack og fedtforbrænding

Share

Comments

 1. Søren ter Beek says

  Hvem har skrevet denne artikel, og hvor gammel er den?
  – Jeg kunne godt tænke mig at vide mere om at forbrænde DVF uden at miste for meget muskelmasse. Har i et link til beskrivelse, eller er den ikke udgivet endnu?
  Jeg er ked af hvis mine spørgsmål er besvaret et sted, kunne bare ikke lige finde det
   

 2. Artiklen er fra 30. marts og skrevet af mig. På trods af at det er længe siden artikler en blevet udgivet, har jeg intet link til beskrivelse af hvordan du kommer af med DVF.
  Hvis du stiller konkrete spørgsmål, kan jeg svare på dem her :)

 3. Søren ter Beek says

  Jamen, der er ikke rigtig nogen beskrivelse af hvordan man kommer af med DVF. Du skriver at det er svært at komme af med, og at det går ud over ens muskler. Hvis man gør det bodybuildere kalder at ‘cutte’ vil man så komme af med fedtet, uden at miste muskelmasse?

 4. At cutte indebærer udelukkende at du ligger i energiunderskud. Du har ret, der står ikke hvordan du gør.
  Én god måde at gøre det på er gennem meget intensiv sport som eksempelvis styrketræning. Du har en naturlig laveste fedtprocent omkring 4-7% hvorefter andelen af muskelmasse forbrændt bliver større og større

 5. Måden at komme af med DVF handler vel primært om at vægttaben er meget lille og dermed sker over lang tid hvis du vil miste så lidt muskelmasse som muligt.

  Derudover har jeg hørt det er en god ide at lave styrketræning på samme tid og indtage lidt mere protein end der generelt anbefales for netop at skille sig af med fedtet og ikke muskelmasse.

 6. Anders har ret. Jo lavere fedtprocent du har, desto mere skal ud være opmærksom på at du ikke ligger i et for stort energiunderskud. Kommer du ned på de 10% fedt, må du ikke komme under de 475 kcal / 2000 kj i underskud. Det er en tommelfingerregel der er meget god at huske på.
  Det med proteinet er delvist korrekt. Du skal, som altid, have nok protein. Protein kræver mere at forbrænde så du kan derved øge dit energiunderskud, men det kan du også gøre på så mange andre måder.
  For de fleste er det ikke et problem at indtage 2,0 g protein pr kg kropsvægt. Protein smager godt, det er sundt og så er du på den sikre side. Når du ligger i underskud, sørg da for at du lige inden sengetid får noget protein (15-20 gram rent protein i form af fx tun, rejer, ect.). Ikke fedt eller kulhydrat, bare protein.

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.