Er cola light usundt?

I denne artikel om hvor vidt Cola Light er usundt, vil jeg komme ind på forskellene mellem normal cola og cola light. For er cola light usundt eller er det kun sundere end normal cola, eller er vi i virkeligheden helt derude, hvor vi kan sige at cola light er mere usundt end normal cola?

De senere år er mængden af solgt light sodavand steget helt ekstremt. Skyldes denne kraftige stigning et mere perfektionistisk og ekstremistisk Danmark, eller blot et land med borgere, der ved hvad de skal putte i deres mund?

Du skal i denne artikel være opmærksom på, at når jeg skriver “cola light” så mener jeg egentlig light sodavand generelt, og ikke light sodavand fra mærket Coca Cola.

COLA LIGHT OG DENS BIVIRKNINGER

JEP, Cola light er usundt! Så simpelt kan det siges. Men alt sodavand er jo usundt og det indeholder sukker eller ej. Det skyldes den syre som cola indeholdcola-lighter. Syren ætser tænderne og dine smagsløg forringes af den konstante søde smag af cola light eller anden cola. Faktisk er det den konstruktion som carbonatomerne i syren er sammensat, der tilsyrer tænderne og det indvendige af dine organer.

Svaret på hvorfor cola light er usundt er meget kontroversielt. Cola light indeholde omkring 0 kalorier, hvilket da må være et tegn på sundhed? Desuden er der ikke sukker i – hold da op, det er jo et vidundermiddel. Men som du nok har regnet ud, har light sodavand også negative sider forbundet med stort indtag. Ikke nok med at det tilsyrer emaljen på tænderne, så indeholder det også aspartan, som jeg egentlig kunne skrive en helt artikel om (gør jeg dog ikke).

ASPARMTAN

Asparmtan er et sødstof der i sig selv egentlig ikke er sødt. Det smager som dextrose og maltodextrin, altså egentlig bare af sukker. Men i virkeligheden så virker asparmtan som et stimulerende eller narkotisk middel om du vil det for hjernen. Du ved godt, at drikker du cola light, smager det sødt og næsten identisk med normal sodavand. Jojo der er selvfølgelig afvigelser. Det at du vender dig til sødt, får den konsekvens at du bliver afhængig af sødt. Ligesom jeg har skrevet i en anden artikel, så er mennesket under amningen trænet til at kunne lide sødt. Modermælken er sød, og det er egentlig der fra vi kender smagen af sødt.

Asparmtan (aspartylphenylalanine-methyl-ester) nedbrydes til gift og danner 40% Asparmtansyre, 50% phenylalanine og 10% methanol, vel og mærke I ca. tal.

Asparmtansyren påvirker hjernen og dræber hjerneceller. Desuden kan store mængder af asparmtan føre til blindhed, JEP, præcis som træsprit.

Og vigtigst af alt, så har asparmtan den virkning, at det øger risikoen for kraft. En forskningsgruppe havde fulgt to grupper, en der indtog asparmtan og en der ikke gjorde, og som du nok havde forventet, var antallet af personer med kraft efter 10 år, større ved de der indtog asparmtan.

BØR DU DROPPE COLA LIGHT?

Tja, man kunne jo overveje om man burde droppe at drikke cola light med alle de bivirkninger det lader til at have. Men bør du nu også droppe det?

Asparmtan, som er det mest usunde i light sodavand, er en ingrediens der anvendes i over 1000 andre fødevarer på det danske marked. Fødevarer vi indtager dagligt. Bør vi så også droppe dem? Nej det mener jeg selvfølgelig ikke! Man skal ikke være for ekstremistisk og paranoid.

Personligt drikker jeg cola light, men kan fint drikke normal cola hvis det er der. Men er man så også paranoid, hvis man drikker lightsodavand for at undgå for mange kalorier? Svaret er NEJ.

Det samfund vi lever i er præget af fedme og udviklingen går ikke just i den positive retning. Flere og flere danskere bliver federe, så hvorfor ikke snuppe en light i stedet for?

LIGHT FEDER

Myten om at light feder, er egentlig ret morsom. Fordi der er ingen kalorier i light, stort set ikke, så det feder jo ikke. Men som jeg skrev i indledningen giver det smag for det søde, hvilket i det lange løb viser sig at have den tendens at man vælger sødere ved andre fødevarer.

DROP LIGHT OG DROP NORMAL SODAVAND

Tja, det må vel være konklusionen. Normal sodavand feder i sig selv, og på længere sigt fede light sodavand. Men at drikke en sodavand en gang i mellem skader ikke hvis du i forvejen er i fin form og har en fin krop. Dog er vand selvfølgelig det ideelle.

Afslutningsvis vil jeg lige sige, at rigtig mange ting er overvurderede. Man finder ud af at asparmtan påvirker hjernen og med det samme skal det på dødslisten og forbydes og hvad ved jeg. Tag det nu roligt, ikk’?

Flere anbefalinger på sundhedsområdet om ting der er lidt uklare? Læs her artiklen Frugt er usundt!

Share

Comments

 1. Børge Hvalnakke says:

  hvad med luft i mavsen?

 2. Rigtig fin og spændende artikel.
  Dog nogle stavefejl, men er helt enig i alt hvad der bliver skrevet. :)

 3. Kan jeg finde den undersøglese med Asparmtan?

  Er lidt skebtis, men lyder da fornuftig!

 4. Tak tak!
  Undersøgelsen er udgivet i “Environmental Health Perspectives” i marts 2006.

 5. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted
  to say that I have truly enjoyed surfing around your blog posts.

  In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

 6. Meget usaglig artikel som kun tager en side af sagen, og ikke er videnskabelig.
  se hvad lægerne og DTU Fødevareinstituttet mener her det er hvis mere saglig….
  http://videnskab.dk/sporg-videnskaben/er-sodemidlet-aspartam-i-light-sodavand-skadeligt#disqus_thread
  se også evt. forskningen fra Aalborg og Aarhus universitet

 7. I do trust all of the ideas you’ve introduced for your post.
  They are really convincing and will certainly work. Still, the posts are too short for starters.
  May you please lengthen them a little from subsequent time?
  Thank you for the post.

 8. We’re a group oof volunteers and opening a new cheme in our community.

  Your website provided us with valuable info to work
  on. You’ve done an impressive job and our whole community will be thankful to you.

 9. I have read so many content concerning the blogger lovers except this paragraph is in fact a pleasant article, keep
  it up.

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.