Crossfit Rhabdo (Rhabdomyolysis) – Hvad er det?

Rigtig mange er blevet bidt af crossfit og crossfit er da også en god træningsform, hvis målet er en overall god fysik. Fænomenet Rhabdomyolysis er dog en knap så god følge af crossfit! Jeg giver her en beskrivelse af Rhabdomyolysis (Rhabdo) og hvorfor man især taler om Rhabdo i forhold til crossfit.

 

Crossfit Rhabdo

Crossfit Rhabdo

Crossfit Rhabdomyolysis (Rhabdo) udtrykker en tilstand, der opstår i kroppen ved meget intensiv træning. Crossfit er en af de træningsformer der jo især er kendetegnet ved høj intensitet og inden for crossfitverdenen har man da også din egen betegnelse for Rhabdomyolysis; nemlig ”Uncle Rhabdo”. Potentielt kan den uhensigtsmæssige intensitet være livstruende, og der er derfor langt fra blot tale om en ”almindelig” sportsskade.

Både utrænede og trænede kan i princippet blive ramt af Rhabdomyolysis. Ved Rhabdo nedbrydes musklerne og affaldsstoffer fra de nedbrudte muskler løber ud i blodet. Samtidig kan der ved tilfælde af Rhabdomyolysis spores en for høj mængde af myoglobin i blodet og kombinationen af de ting er især skadelig for nyrerne og kan resultere i nyresvigt. Risikoen er især stor når det gælder eksentrisk muskelarbejde, hvor musklen forlænges og spændingen bibeholdes.

Mærk urin er et af de symptomer du skal være opmærksom på, da det kan indikere myoglobin i nyrerne. På samme måde kan muskelømhed eller muskeltræthed indikere Rhabdomyolysis, og har du mistanke om Rhabdo er det vigtigt at du straks søger læge.

I denne artikel om Crossfit Rhabdo (Rhabdomyolysis) fortæller Dr. Marc Rogers at mange udøvere nok på et eller andet tidspunkt har oplevet en lille grad af  Rhabdomyolysis ”If you’ve ever had stiff and tender muscles after exercising, you’ve probably had a slight case of rhabdomyolysis.” Oplever du denne muskelømhed som Marc Rogers taler om, er det en god idé at give din krop den pause den har brug for eller at bytte den hårde intensive træning ud med noget lidt roligere.

Inden for crossfitverdenen er man begyndt at advare imod Crossfit Rhabdo (Rhabdomyolysis) og gøre opmærksom på den potentielt dødelige nedbrydning der kan resultere i nyrestop. Crossfit Rhabdo (Rhabdomyolysis) er ikke noget man skal spøge med, og det er derfor en rigtig god idé at sætte sig lidt ind i fænomenet. Du kan blandt andet læse mere om det i denne udgave af Crossfit Journal Article eller i denne artikel.

 

Share

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.