Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: No such file or directory in /var/www/aktivmotion.dk/public_html/wp-content/plugins/seo-booster-pro/seo-booster.php on line 1887

Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in /var/www/aktivmotion.dk/public_html/wp-content/plugins/seo-booster-pro/seo-booster.php on line 1887
AFRIKANSKE LØBERE - HEMMELIGHEDEN BAG SUCCES

Afrikanske løbere – hemmeligheden bag succes! (del 2)

Denne artikel er del 2 af Afrikanske løbere. Jeg synes du skal starte med at løbe del 1 af artiklen. Det kan du gøre ved at klikke her: Afrikanske løbere. Artiklen handler om hvordan afrikanske løbere har formået at slå sig så godt igennem på verdensplan. Der er hypoteser, nogle bliver bekræftet andre falsificeres.

HVORFOR ER KENYANSKE LØBERE BARE BEDST?

Ud fra undersøgelsen viste det sig at de ikke havde et fysiologisk forspring. Men også mange andre faktorer spiller ind. Afrikanernes motivation og ikke mindst deres tidlige start på løbekarrieren med løb fra de helt tidlige år i skolen. Nyere undersøgelser af foretaget af Henrik Larsen, viser desuden at afrikanske børn også har et væsentligt højere kondital end danske.

Motivationen ved afrikanske løbere

Afrikanere lever i en verden vi slet ikke kan forestille os. Til store stævner i Kenya er førstepræmien et par brugte løbesko. Det er ikke noget særligt, faktisk heller ikke fafrikanske-lc3b8bereor de kenyanske løbere. Der hvor gevinsten ligger, er i respekt og en højere social status. Jobfaciliteterne i Afrika er usammenlignelige med de danske, og en god evne til at løbe, kan øge chancen for at få et godt job. Desuden kan de opnå stipendier til USA og de kan søge om deltagelse ved europæiske løb, hvor præmierne er langt større. I Kenya er gennemsnitsindtægten omkring de 2500kr om året, og så kan du nok se, at et motionsløb i Danmark hvor gevinsten er 10.000 kroner er meget værd. 4 års arbejde – ikke dårligt. Hvis jeg kunne som voksen kunne tjene en normal årsløn på 350.000 kroner 4 gange hjem, altså 1.4 millioner, så tror jeg også at jeg ville gøre mere ud af det at løbe. Og 10.000 kroner er ikke en gang noget særligt. De kenyanske løbere får også startpenge for at deltage.

I Kenya træner unge løbere på 15 år gennemsnitlig 80 kilometer i ugen fordelt over knap 15 træningspas. Niveauet er generelt meget højere i Kenya. Et stævne i Kenya hvor en ung 17årig løber blev nr. 65 for juniorer, ville til samme stævne i Danmark blive nr. 3 for seniorer!!

70% af alle løbere i Kenya har løbet fra de var 4 år. De første mange år løb de hver dag til og fra skole, gennemsnitlig 11km. De der løb længst, løb 26km/dag for at komme til og fra skole. Over 50 % af alle kenyanere er under 15 år.

En anden undersøgelse har vist, at kenyanske løbere sjældent er skadet. Det skyldes at de starter med at løbe i en så tidlig alder. Det er en afgørende faktor for succes. Relativt hurtigt efter en skade, vil antallet af kapillærer falde drastisk.

KROPSBYGNING

Afrikanere har generelt en mindre lægmuskel. Det får den betydning at de for hvert skridt skal bære mindre vægt. Generelt har afrikanere også et lavere BMI, og de har længere ben samt mindre fedtmasse.

Bengt Saltin, en meget anerkendt svensk forsker var i Afrika for at undersøge afrikanske løberes løbestil og levestil, og hans konklusion var, at grunden til at de var bedre, var selvfølgelig deres motivation. Og motivationen kom fra, at de så løb som leg og ikke noget der var hårdt og pinefuldt. De har altså en helt anden mentalitet.

Det var alt for denne gang, jeg håber du syntes artiklen levede op til dine forventninger. Har du spørgsmål, kan du bare skrive i kommentarfeltet nedenfor. Ligeledes gælder det selvfølgelig for skepsis og andre kommentarer.

Fandt du denne artikel interessent, synes jeg du skal læse om Fysiologisk Udholdenhed

Share

Comments

 1. Den omtalte forskeren hedder ikke Bent Saltin, men Bengt Saltin og han er ikke dansk, men svensk. Bengt Saltin er født i 1935. Han er svensk læge og fysiolog, uddannet på Karolinska Institutet i Sverige. Han har dog arbejdet størstedelen af sin karriere i København.
   
  http://www.denstoredanske.dk/Krop,_psyke_og_sundhed/Sundhedsvidenskab/Fysiologer/Bengt_Saltin
   
   
  http://www.playthegame.org/knowledge-bank/author-profile/bengt-saltin.html
   
  Curriculum Vitae:
   
  Born 3rd June, 1935.
   
   
  M.D. Stockholm 1962
   
  Ph.D. (Medicine) Stockholm, 1964
   
  Assistant professor; Exercise Physiology, Karolinska Institute (KI) Stockholm 1965-68
   
  Associate Professor; Applied Physiology, KI Stockholm 1968-73
   
  Professor, Human Physiology, August Krogh Institute, University of Copenhagen (UC) 1973-90
   
  Professor of Physiology (invited appointment) KI Stockholm 1990-93
   
  Professor of Human Physiology UC 1994-97
   
  Director of the Copenhagen Muscle Research Centre, Copenhagen 1993-
   
  Adjunct Professor, UC 1998-.
   
   
  A traditional exercise physiologist using unique human experimental models to elucidate roles of heart and skeletal muscle in limiting the human maximal aerobic power and to what extent phenotype expression is modulated by physical activity and training.
   
  Docent in exercise physiology, KI, Stockholm, 1964; Member of the Royal Danish Academy of Sciences and Letters, 1984; American College of Sport Science: Citation Award, 1976, Honor Award, 1990; Ridder af Dannebrog, 1995; The Novo Nordisk Award, 1999.
   
  Doctor Honoris Causa at University of Paris, France, 1990, University of Athens, Greece, 1994, University of Guelph, Canada, 1997, Aristotle University, Thessaloniki, Greece, 1998, Norwegian University of Physical Education, Oslo, Norway, 1998, University of Tartu, Estonia, 1998, University of Jyvskyl, Finland, 2000.
   
  Author of more than 240 original articles and more than 125 reviews or chapters in books. Editor of a number of scientific books including several textbooks in physiology for medical and post graduate students.

 2. Hej Peter,

  du har helt ret og tak for du lige gør os opmærksom på vores fejl!!!

  /JJ

 3. Giver en midre lægmuskel en bedre løbeøkonomi? Det har jeg læst et sted, kan dog ikke huske hvor.. :-)

  Malthe

 4. ff

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.